Je hebt vast weleens van de term onbewerkt vlees gehoord. Hier wordt steeds vaker over gepraat. Maar wat betekent het eigenlijk precies? En waarom kiest men hier steeds vaker voor? Hier leggen we onder andere uit wat onbewerkt vlees inhoudt, waarom het wordt aangeraden, en waarom dit soort vlees als zo gezond wordt gezien.
Wat is onbewerkt vlees?
Onbewerkt vlees komt direct van een dier en is niet bewerkt met toevoegingen zoals E-nummers, conserveringsmiddelen of kunstmatige smaakstoffen. Een voorbeeld hiervan is een onbewerkt stuk rundvlees dat afkomstig is van een dier dat grasgevoerd is. Door te kiezen voor vlees dat onbewerkt is, maak je een gezonde en bewuste keuze.
Bij bewerkt vlees zijn er vaak extra stappen aan te pas gekomen, wat het minder gezond maakt. Vlees uit de supermarkt is vaak bewerkt met kunstmatige toevoegingen en conserveringsmiddelen. Dit om onder andere de houdbaarheid te verlengen en om het bijvoorbeeld als dunne plakjes te kunnen aanbieden (zoals bewerkt gesneden kipfilet).
Waarom wordt onbewerkt vlees aangeraden?
1. Gezonder dan andere soorten vlees
Dit soort vlees bevat in de basis alleen de natuurlijke voedingsstoffen van het dier. Het is dus een goede bron van eiwitten, ijzer, zink en B-vitamines. Omdat er geen sprake is van E-nummers of conserveringsmiddelen zijn, loop je minder risico op gezondheidsproblemen die worden gekoppeld aan bewerkt vlees, zoals een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
2. Minder kleurzout
Bewerkt vlees bevat vaak kleurzout met nitriet, dat regelmatig wordt gebruikt in vleeswaren. Dit kan op lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid. Onbewerkt vlees bevat uit zichzelf weinig zout. Bovendien kan het op smaak gebracht worden met gezondere alternatieven zoals Keltisch zeezout.
3. Duurzamer
Vaak wordt er met onbewerkt vlees ook grasgevoerd vlees bedoeld. Dit is duurzamer dan standaard vlees, onder andere door het volgende: er zijn minder middelen en brandstof nodig, er is geen sprake van mechanische bewerking van landen, en er hoeft geen graan te worden ingezet.
Waar let je op bij het kopen van onbewerkt vlees?
Het is vooral van belang om goed te controleren of het echt onbewerkt is. Hierbij willen velen vooral geen E-nummers, conserveringsmiddelen, en andere kunstmatige bewerkingsmiddelen binnenkrijgen.
Het is mogelijk dat er gebruik wordt gemaakt van biologische kruiden / mengsels die vrij zijn van E-nummers en kunstmatige aroma’s. Dit valt binnen de categorie onbewerkt vlees, aangezien het natuurlijke toevoegingen zijn.
Kijk verder ook naar andere factoren die je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld of het vlees grasgevoerd is, of het duurzaam is, en dierenwelzijn. Op deze manier kun je tot vlees komen dat bij jouw levensstijl en visie past.